Produkcja żywności w gospodarce o zamkniętym obiegu – wybrane aspekty prawne
Streszczenie w języku polskim
Celem rozważań jest odpowiedź na pytanie, jaki jest wynik odniesienia założeń koncepcji gospodarki o zamkniętym obiegu do celu Wspólnej Polityki Rolnej – zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Koncepcja zamkniętego obiegu gospodarki obejmuje m.in. sektor rolno-spożywczy i ma na celu optymalizację produkcji oraz konsumpcji, przy czym nie chodzi jedynie o redukcję ilości odpadów, lecz o globalne podejście, filozofię obejmującą wszystkie możliwe etapy i elementy oraz związki między nimi. Oparcie produkcji rolnej na cyklu biologicznym w sposób szczególny łączy rolnictwo z naturalnymi zasobami środowiska. W łańcuchu rolno-spożywczym rolnictwo współistnieje z sektorem przetwórstwa, dla którego dostarcza surowców. Konfrontacja założeń koncepcji gospodarki o zamkniętym obiegu i celów Wspólnej Polityki Rolnej wykazuje sprzeczności, brak alternatyw i potrzebę elastycznego podejścia oraz dopuszczenia realizacji zasad tej koncepcji na tych obszarach i w otoczeniu produkcji rolnej, w jakich jest to realnie możliwe i w sposób pozwalający sprostać wyzwaniu zapewnienia bezpieczeństwa dostaw. Natomiast gdy chodzi o zwiększenie wydajności rolnictwa przy zachowaniu wzrostu gospodarczego i poszanowaniu zasobów, istnieje potrzeba ciągłego budowania świadomości rolników w zakresie precyzji w gospodarce nawozowej.
Słowa kluczowe
Pełny tekst:
PDFBibliografia
Badania w rolnictwie ekologicznym, 2009, www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Archiwum/BADANIA-W-ROLNICTWIE-EKOLOGICZNYM [dostęp: 10.02.2017].
Błażejewska K., Prawne aspekty produkcji i wykorzystania biomasy rolniczej na cele energetyczne, Poznań 2014.
Budzinowski R., Problemy ogólne prawa rolnego. Przemiany podstaw legislacyjnych i koncepcji doktrynalnych, Poznań 2008.
Budzinowski R., Współczesne wyzwania związane z żywnością i ich rola w kształtowaniu polityki rolnej i prawa rolnego, „Przegląd Prawa Rolnego” 2015, nr 2.
Ciechanowicz-McLean J., Prawo i polityka ochrony środowiska, Warszawa 2009.
Estimates of European food waste levels, Stockholm, 31 March 2016, www.eu-fusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European%20food%20waste%20levels.pdf [dostęp: 20.01.2017].
Goździewicz-Biechońska J., The role of agriculture in circular economy (legal perspective), „Przegląd Prawa Rolnego” 2016, nr 1.
Jurcewicz A., Komentarz do art. 39 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, [w:] Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Komentarz, t. 1: Art. 1–89, red. D. Miąsik, N. Półtorak, A. Wróbel, Warszawa 2012.
Jurcewicz A., Traktatowe podstawy unijnego prawa rolnego w świetle orzecznictwa, Warszawa 2012.
Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów „Ku gospodarce o obiegu zamkniętym”, Program „Zero odpadów dla Europy” (COM/2014/0398, final), http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:52014DC0398 [dostęp: 15.01.2017].
Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów WPR do 2020 r. „Sprostać wyzwaniom przyszłości związanym z żywnością, zasobami naturalnymi oraz aspektami terytorialnymi”, Bruksela, 18.11.2010, KOM(2010)672, wersja ostateczna.
Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów – Komunikat Konsultacyjny „W sprawie zrównoważonego stosowania fosforu”, Bruksela, 08.07.2013, COM(2013)517 final, http://ec.europa.eu/environment/consultations/pdf/phosphorus/PL.pdf [dostęp: 14.01.2017].
Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów „Zamknięcie obiegu – plan działania UE dotyczący gospodarki o obiegu zamkniętym”, Bruksela, 02.12.2015, COM(2015)614 final, http://eur-lex.europa.eu/resource.html?uri=cellar:8a8ef5e8-99a0-11e5-b3b7-1aa75ed71a1.0019.03/DOC_1&format=HTML〈=PL&parentUrn=CELEX:52015DC0614 [dostęp: 20.01.2017].
Leśkiewicz K., Nowe spojrzenie na rolnictwo ekologiczne – aspekty prawne, „Przegląd Prawa Rolnego” 2014, nr 2.
Leśkiewicz K., Prawne aspekty przeciwdziałania marnowaniu żywności, „Przegląd Prawa Rolnego” 2015, nr 2.
Manservisi S., Energie rinnovabili e pianificazione energetica sostenibile. Profili europei ed internazionali, Jovene editore 2016.
Milanowska D., Płatność na zazielenienie, „Studia Iuridica Agraria” 2015, t. 13.
NIK, Informacja o wynikach kontroli. Agrochemiczna obsługa rolnictwa, 170/2015/P/15/048/KRR, Warszawa 2015.
Nojszewska E., Podstawy ekonomii, Warszawa 1995.
Paquel K., Produkcja energii z biomasy rolniczej a pojęcie działalności rolniczej w prawie włoskim i francuskim, „Przegląd Prawa Rolnego” 2013, nr 2.
Preambuła rozporządzenia Komisji nr 889/2008 ustanawiającego szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 5 września 2008 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.Urz. UE L 250 z 18 września 2008 r.).
Prutis S., Regulacje prawne produkcji ekologicznej w rolnictwie polskim, „Studia Iuridica Agraria” 2013, t. 11.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.Urz. UE L 250 z 18 września 2008 r., poz. 1 ze zm.).
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.Urz. L 347/487 z 20 grudnia 2013 r.).
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach Wspólnej Polityki Rolnej oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 (Dz.Urz. L 347/608 z 20 grudnia 2013 r.).
Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 z dnia 28 czerwca 2007 r. (Dz.Urz. UE.L 189).
Strambi G., La filiera di produzione agro-alimentare, [w:] Prodotti Agricoli e sicurezza alimentareatti del VII Congresso mondiale di Diritto agrario dell’UMAU in memoria di Louis Lorvellec, Pisa-Siena 5–9 Novembre 2002, Milano 2004.
Summary of Building a Common Vision for Sustainable Food and Agriculture, principles and approaches, Food and Agriculture Organisation of the United Nation, www.fao.org/3/a-i3941e.pdf [dostęp: 15.01.2017].
Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (Dz.U. z 2004 r., nr 90, poz. 864/2).
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j.Dz.U. z 2015 r., poz. 594 z późn. zm.).
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 775 z późn. zm.).
Ustawa z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 478 z późn. zm.).
Załącznik do Komunikatu Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów „Ku gospodarce o obiegu zamkniętym”, Program „Zero odpadów dla Europy”, Bruksela, 2.07.2014, COM 2014 (398 final), Annex 1, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/DOC/?uri=CELEX:52014DC0398&from=PL [dostęp: 15.01.2017].
DOI: http://dx.doi.org/10.17951/sil.2017.26.1.503
Data publikacji: 2017-10-03 16:52:25
Data złożenia artykułu: 2017-05-25 19:41:04
Statystyki
Wskaźniki
Odwołania zewnętrzne
- Brak odwołań zewnętrznych
Prawa autorskie (c) 2017 Katarzyna Leśkiewicz
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.