Zwierzęta a zmiany klimatu - aspekty unijne i prawnomiędzynarodowe
Streszczenie w języku polskim
Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej został opisany związek pomiędzy produkcją zwierzęcą a zmianami klimatu. Z jednej strony wykazano wpływ emisji z rolnictwa (emisji z hodowli zwierząt gospodarskich) na zmiany klimatyczne, a z drugiej stwierdzono, że zmiana klimatu ma negatywny wpływ nie tylko na ludzkość, ale także na różnorodność biologiczną zwierząt, które mają znaczenie gospodarcze i społeczno-kulturowe. W drugiej części dokonano analizy wybranych przepisów prawa międzynarodowego (reżim prawny ONZ w zakresie zmian klimatu) oraz prawodawstwa i polityk UE (Wspólny Wysiłek Redukcyjny, Wspólna Polityka Rolna) dotyczących emisji z hodowli zwierząt gospodarskich. Trzecia część artykułu została poświęcona problemowi zachowania różnorodności biologicznej mimo przeobrażeń klimatu, w tym takim staraniom, jak Europejska Sieć Ekologiczna Natura 2000, która zapewnia zachowanie środowiska naturalnego zwierząt i sposobów ich migracji niezależnie od istniejących granic państwowych. Obserwowane już dziś zmiany klimatyczne wywierają ogromny wpływ na zwierzęta, a skutki mogą okazać się w przyszłości bardzo poważne. Szkody wyrządzane zwierzętom muszą więc stać się istotnym elementem międzynarodowej polityki dotyczącej zmian klimatycznych.
Słowa kluczowe
Pełny tekst:
PDF (English)Bibliografia
Angelo M.J., du Plessis A., Research Handbook on Climate Change and Agricultural Law, Cheltenham 2017.
Biologists Think 50% of Species Will Be Facing Extinction by the End of the Century, “The Guardian”, https://www.theguardian.com/environment/2017/feb/25/half-all-species-extinct-end-century-vatican-conference [access: 1.11.2018].
Cohen J., Wagman B., Using the Law to Highlight the Link Between Animal Agriculture, Climate Change, and Diet, “Animal Law Committee Newsletter” 2014, https://www.schiffardin.com/Templates/Media/fies/publications/PDF/Wagman_ALC_Fall2014.pdf [access: 23.10.2018].
Gerber P.J., Steinfeld H., Henderson B., Mottet A., Opio C., Dijkman J., Falcucci, A., Tempio G., Tackling Climate Change Though Livestock, http://www.fao.org/3/a-i3437e.pdf [access: 23.10.2018].
Golub A., Henderson B., Hertel T.W., Gerber P.J., Rjse S.K., Sohngen B., Global Climate Policy Impacts on Livestock, Land Use, Livelihoods, and Food Security, “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” 2013, Vol. 110(52).
Hart K., Allen B., Keenleyside C., Nanni S., Maréchal A., Paquel K., Nesbit M., Ziemann J., Research for the Agri Committee – the Consequences of Climate Change for EU Agriculture. Follow-Up to the COP21 – UN Paris Climate Change Conference, http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/585914/IPOL_STU(2017)585914_EN.pdf [access: 1.11.2018].
Hsiung W., Sunstein C.R., Climate Change and Animals, “University of Pennsylvania Law Review” 2007, Vol. 155.
Impact of Climate Change on Species, WWF Report 2015, https://wwf.fimediabank/7884.pdf [access: 1.11.2018].
International Union for Conservation Nature. What is a protected area?, https://www.iucn.org/theme/protected-areas/about [access: 28.10.2018].
Kravchenko S., Climate Change, Biodiversity, and Human Rights: Impact, Synergy, and Confluence, “Environment. People. Law Journal” 2011, Vol. 13–14(53–54).
MacDonald M., Th Paris Climate Agreement: What Does it Mean for Animals – and How We Eat?, 21 December 2015, Th Huffiton Post Blog, http://www.huffitonpost.com/mia-macdonald/the-paris-climateagreeme_b_8842108.html [access: 1.11.2018].
Savy D., Nebbioso A., Condor R.D., Vitullo M., Th Kyoto Protocol and European and Italian Regulations in Agriculture, [in:] Carbon Sequestration in Agricultural Soils, ed. by A. Piccolo, Berlin–Heidelberg 2012, https://www.researchgate.net/publication/256121400_The_Kyoto_Protocol_and_European_and_Italian_Regulations_in_Agriculture [access: 15.11.2018].
Smith P., Bustamante M., Ahammad H., Clark H., Dong H., Elsiddig E., Haberl H., Harper R., House J., Jafari M., Masera O., Mbow C. et al., Agriculture, Forestry and Other Land Use (AFOLU), [in:] Climate Change 2014: Mitigation of Climate Change. Contribution of Working Group III to the Fifth Assessment Report of IPCC, Cambridge–New York 2014,
https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/ipcc_wg3_ar5_chapter11.pdf [access: 23.10.2018].
Verschuuren J., Th Paris Agreement on Climate Change: Agriculture and Food Security, “European Journal of Risk Regulation” 2016, Vol. 7(1).
Verschuuren J., Angelo M.J., du Plessis A., Climate Change and Agriculture under the United Nations Framework Convention on Climate Change and Related Documents, [in:] Research Handbook on Climate Change and Agricultural Law, ed. by M.J. Angelo, A. du Plessis, Cheltenham 2017.
Weiss E.B., McCaffey S.C, Magraw D.B., Tarlock A.D., International Environmental Law and Policy, second edition, US 2007.
DOI: http://dx.doi.org/10.17951/ppa.2018.1.41-58
Data publikacji: 2019-07-02 09:16:35
Data złożenia artykułu: 2018-12-29 21:03:34
Statystyki
Wskaźniki
Odwołania zewnętrzne
- Brak odwołań zewnętrznych
Powyższa praca jest udostępniana na lcencji Creative Commons Attribution 4.0 International License.